Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jó hír rossz időkre
  2023-10-01 21:40:43, vasárnap
 
  Jó hír rossz időkre

Lekció: Lk 3,1-6
Textus: Lk 3,6

Az erkölcsi hanyatlás nagy mértékben jelen van a társdalmunkban. Remélem, hogy vannak istenfélő politikusok és keresztény vezetők az országunkban (én személyesen nem tudok ilyenekről, de attól még lehetnek), akik a törvényhozáson keresztül próbálnak harcolni a különféle istentelenségek, erkölcstelenségek és gonoszságok ellen. Örvendek, ha vannak ilyenek. De ugyanakkor azt gondolom, hogy végső soron hiábavaló és elhibázott dolog, ha a keresztények a politikai folyamatba vetik a reményüket, hogy a társadalmunkban elharapózó gonoszságokat orvosolják. Romániát a politikán keresztül próbálni visszavezetni a hagyományos családi értékekhez és az erkölcsi reformokhoz olyan, mintha szmokingot akarnánk húzni egy disznóra. Még ha fel is húzod rá, hosszú távon nem sok jóra fog vezetni, mert nem változtattad meg a disznó természetét. Az erkölcsi hanyatlás idején a világnak nem politikai megoldásra van a legnagyobb szüksége.
Rossz időkben az üzenet, amire szükségünk van, az Isten szabadításának jó híre.
Az evangéliumon keresztül Isten a probléma középpontjába, az emberi szívbe hatol. Amikor a bűnösök megtérnek és hisznek az evangéliumban, akkor belülről kifelé erkölcsileg megváltoznak. Az evangélium hirdetése egyértelműen Isten megoldása a gonosz világ erkölcsi problémáira. Lukács azzal kezdi ezt az új szakaszt, amely Jézus Krisztus szolgálatát vezeti be, hogy felsorolja a politikai és lelki vezetőket abban az időben, amikor az előfutár, Keresztelő János prédikálni kezdett. Azt az igazságot szemlélteti itt Lukács nekünk, hogy:
1.Rossz idők vannak, de különösen azok az idők rosszak, amikor nincs szó az Úrtól (nem szól az Úr).
Lukács azért sorolja fel ezeket a vezetőket, hogy megmutassa nekünk, hogy az evangélium a valós történelemben gyökerezik. Ez nem egy tündérmese, amely lelki vagy erkölcsi igazságokat illusztrál. Ez valódi történelem, amely egy adott időben és helyen történt. Számos kronológiai probléma miatt vita van arról, hogy pontosan melyik évben kezdte meg János a szolgálatát, de valahol Kr. u. 29 körül lehetett. Lukács a legelején kezdi: Tiberius volt a császár. Augustus mostohafia volt, és Kr. u. 14-37 között uralkodott. Nem volt hírhedten gonosz ember, mint utódja, Caligula, vagy későbbi utódja, Néró, de nem is volt istenfélő ember. Említése arra emlékezteti Lukács olvasóit, hogy Róma uralkodott Izrael felett.
Poncius Pilátus 26-tól 36-ig volt Júdea helytartója. Hírhedt lett arról, hogy a zsidó vezetők megnyugtatása érdekében átadta Jézust keresztre feszítésre. Heródes Antipász a gonosz Nagy Heródes fia volt. Kr. e. 4-től Kr. u. 39-ig uralkodott Galileában. Később bebörtönözte, majd lefejezte Jánost. Heródes testvére, Fülöp uralkodott a Galileától keletre és északra fekvő területen. Lysanias az északkeletre fekvő Abiléné helytartója volt.
A kiemelkedő lelki vezetők Annás és Kajafás voltak, akiket Lukács úgy említ, mint akik egy főpapságon osztoztak. Annás Kr. u. 6-tól 15-ig volt főpap, de a római hatóságok leváltották. Több fia és végül veje, Kajafás lépett a helyébe (Kr. u. 18-36 között). Ám Annás gyakorolta a hatalmat és megtartotta a címet, így a két férfira egy főpapság alatt lehetett hivatkozni. De bár ez egy lelki hivatal volt, az Újszövetségből világosan kiderül, hogy egyikük sem ismerte Istent, és nem is foglalkozott lelki dolgokkal. Politikusok voltak, akiket a saját hatalmuk és tekintélyük érdekelt. Ebben a korrupt politikai és lelki helyzetben, amikor Izrael Róma uralma alatt állt, kezdte meg János a szolgálatát.
Már 400 éve nem volt olyan próféta Izraelben, aki lelki megújulásra és reformra szólította volna fel a népet. Rossz idők vannak, de különösen rosszak azok az idők, amikor nincs szó az Úrtól. Azok, akik ismerték Istent, és várták Izrael vigasztalását, időnként kétségbeeshettek. De tudták, hogy nem jobb politikusokra van szükségük. Isten szavára volt szükségük.
2.Amire rossz időkben szükség van, az Isten szava az Ő szabadításáról az Ő hűséges hírnökén keresztül.
Isten megjövendölte Ézsaiáson, majd később Malakiáson keresztül, hogy a Messiás eljövetele előtt elküldi hírnökét (Ézs 40:1-3; Mal 3:1; 4:5, 6). Végül 400 évvel Malakiás után "jött egy Istentől küldött ember, akit Jánosnak hívtak" (János 1:6). Ha azt kérdezitek, miért várt Isten ilyen sokáig, amikor a világnak olyan nagy szüksége volt a Megváltóra, a válaszom egyszerű: Nem tudom, és senki más sem tudja. Azt tudjuk, hogy Isten szuverén és mindentudó, és hogy a történelemben a maga tökéletes idejében mozog (Gal 4:4).
A politikai és lelki romlás sötét idejében "Isten igéje jött Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában" (Lukács 3:2). Ennek a mondatnak úgy kellene hatnia ránk, mint ahogyan egy napsugár és egy lélegzetvételnyi friss levegő érkezne a csapdába esett bányászokhoz: "Isten igéje eljött Jánoshoz"! Ha Lukács azt mondta volna, hogy ezekben a sivár időkben a szegénység csökkentését célzó új kormányzati terv szava érkezett Pilátushoz, azt mondanánk: "Na és?". Ha Lukács azt mondta volna, hogy a zsidók vallásos elkötelezettségének növelését célzó új program szava Annáshoz és Kajafáshoz érkezett volna, azt mondanánk: "Unalmas!". A világnak rossz időkben nem új politikai vagy vallási programokra van szüksége. A világnak Isten szavára van szüksége.
János nem Rómában vagy Jeruzsálemben, a hatalom központjaiban volt. Ő a pusztában volt. Isten gyakran a világi csatornákon kívül működik. János nem ült kint és főzte ki a tervét arra vonatkozóan, hogyan lehet sikeres szolgálatot végezni. A szöveg szó szerint így hangzik: "Isten igéje Jánosra szállt". G. Campbell Morgan megjegyzi: "A prepozíció ereje a felülről jövő nyomás. Az Úr szava rászállt, felülről nyomódott rá. Itt van a prédikálásra való alkalmasság. Isten üzenete rászáll az emberre" (The Gospel According to Luke [Revell], 47-48. o.).
Egyetértek Morgannel és más kommentátorokkal abban, hogy egy embernek különleges elhívásra van szüksége Istentől ahhoz, hogy hirdesse az Ő Igéjét. Ennek nem kell misztikusnak vagy csodálatosnak lennie, de szüksége van egy erős belső érzésre, hogy Isten elhívta őt erre a munkára. Ellenkező esetben, amikor eljönnek a csüggedés vagy az ellenállás nehéz időszakai, márpedig biztosan eljönnek, ha az ember az igazságot hirdeti, akkor nem fog harcban maradni.
Annak az embernek, aki Isten Igéjét hirdeti, mindig emlékeznie kell arra, hogy nem a saját szavát vagy elképzeléseit hirdeti, hanem Isten Igéjét. Néha, ahogy azt mindjárt látni fogjuk, Isten Igéje nem meleg, homályos és népszerű. Ha egy prédikátor emberkedvelővé válik, akkor megszűnik Istennek tetszeni (Gal 1:10). Ahelyett, hogy Isten Igéjét hirdetné, politikussá válik, aki megpróbálja magasan tartani a népszerűségi mutatóit.

Az Öböl-háború idején egy férfi írt az amerikai szenátorának, és arra kérte, hogy támogassa Irak Kuvaitból való kiűzését. Két külön választ kapott a szenátor irodájából. Az első levélben egyetértett vele, és közölte, hogy a szenátor határozottan támogatja Bush elnöknek a válságra adott válaszát. A második levél, amelyet tévedésből küldtek, megköszönte a férfinak, hogy ellenezte a háborút, és rámutatott, hogy a szenátor a háborús határozat ellen szavazott! Ez a szenátor olyan volt, mint egy másik politikus, akitől megkérdezték, hogy hol áll egy kérdésben. Azt mondta: "Vannak barátaim, akik mellette vannak, és vannak barátaim, akik ellene, és én a barátaimmal vagyok".
Rossz időkben kétségbeesetten szükségünk van Isten hiteles szavára, amelyet az Ő hűséges hírnöke hirdet. Mi ez a szó?
3.Isten üzenete a rossz időkre az Ő szabadításának jó híre.
János "a megtérés keresztségét hirdette a bűnök bocsánatára" (3:3). A bűnök bocsánatáról szóló üzenet minden korban és mindenhol minden emberhez szól, mert mindenki vétkezett, és ezért elidegenedett Istentől. Minden ember elsődleges szükséglete az Istennel való megbékélés a bűnei bocsánatán keresztül.
Lukács az Ézsaiás 40:3-5-ből idéz, hogy megmutassa, hogy János szolgálata e prófécia beteljesedése volt. A héber szöveget így fordítják: "Akkor az Úr dicsősége megjelenik, és minden test meglátja azt", azaz Isten dicsőségét. Lukács azonban így olvassa: " és minden test meglátja az Isten szabadítását", mert nem a héber változatból, hanem a görög Septuagintából (LXX, kb. i. e. 200) idéz. A LXX a "Isten szabadítása" kifejezést "kontextuális megfelelőként" (Darrel Bock, Luke [Baker], 1:291) adta hozzá, ahol a ""szabadítás"" konkrétabban magyarázza azt a módot, ahogyan az emberek meglátják Isten dicsőségét, nevezetesen a Jézus Krisztusban végzett megváltó munkája által. Isten akkor dicsőül meg, amikor az emberek megbékélnek vele Krisztusnak a keresztfán bemutatott engesztelő áldozatán keresztül. Figyeljünk meg három dolgot ezzel a szabadítással kapcsolatban, amelyre a világnak oly nagy szüksége van:
A.A SZABADÍTÁS (MEGVÁLTÁS) ISTENTŐL VAN.
"Isten szabadítása" azt jelenti, hogy Isten a szabadítás kezdeményezője és szolgáltatója. Lukács már használta ezt a bizonyos szót a 2:30-ban, ahol Simeon a karjaiba veszi a kis Jézust, és ezt hirdeti: "Szemeim látták a te üdvösségedet". Amitől megmenekülünk, az a mi bűneink és Isten közelgő ítélete a bűneink miatt. Így a megváltás egyik kulcseleme a bűnök bocsánata (3:3; lásd Lukács 1:77). Mivel csak Isten képes megbocsátani a bűnöket, és a Biblia egyértelműen kijelenti, hogy ezt kizárólag az Ő ingyen kegyelméből teszi, ezért senki sem üdvözülhet úgy, hogy ezt bármilyen jó cselekedettel vagy emberi érdemekkel vagy erőfeszítéssel kiérdemli. Az üdvösség teljes egészében Istentől származik, aki már a világ megalapítása előtt megtervezte, prófétái által hirdette, és elküldte hírnökét, Jánost és Megváltóját, az Úr Jézus Krisztust.
A híres angol prédikátor, Charles Spurgeon mesél arról, amikor 15 éves korában, alig néhány hónappal megtérése után rádöbbent, hogy üdvössége teljesen Istentől származik. A templomban ült, amikor - mondja (Önéletrajz [Banner of Truth], 1:165),
Megfordult a fejemben a gondolat: "Hogyan lettél keresztény?". Kerestem az Urat. "De hogyan jutottál el odáig, hogy az Urat keresd?" Az igazság egy pillanat alatt átvillant az agyamon - nem kerestem volna Őt, hacsak nem volt valami korábbi hatás az elmémben, ami arra késztetett, hogy keressem Őt. Imádkoztam, gondoltam, de aztán megkérdeztem magamtól: Hogyan jutottam el odáig, hogy imádkozzam? A Szentírás olvasása késztetett imádkozásra. Hogyan jutottam el a Szentírás olvasásához? Olvastam azt, de mi késztetett erre? Aztán egy pillanat alatt megláttam, hogy Isten áll mindennek a hátterében, és hogy Ő a hitem szerzője, és így megnyílt előttem az egész kegyelmi tanítás, ... és ezt kívánom állandó vallomásommá tenni: "Változásomat teljes egészében Istennek tulajdonítom".
Erről az élményéről így írt apjának: "Bízom benne, hogy eléggé érzem saját szívem romlottságát ahhoz, hogy tudjam, hogy ahelyett, hogy egy jottányit is tennék saját üdvösségem előmozdításáért, ahelyett a régi romlott szívem megakadályozná azt, hacsak az én Megváltóm nem lenne hatalmas, és nem cselekedne úgy, ahogy neki tetszik" (ibid., 115. o.).
Az ember erőfeszítései vagy érdemei által történő szabadulásnak nincs hatalma arra, hogy megváltoztassa a romlott emberi szívet. De Isten hatalmas, hogy megmentsen. Az egyetlen üzenet, amely enyhülést hozhat e gonosz világnak, az az üzenet, hogy az üdvösség, a szabadulás az Úrtól van.
B.A SZABADÍTÁS (MEGVÁLTÁS) MEGKÖVETELI, HOGY SZEMBENÉZZ A RÓLAD SZÓLÓ ROSSZ HÍRREL, HOGY BŰNÖS VAGY, ELIDEGENEDVE A SZENT ISTENTŐL.
"János eljött, és a megtérés keresztségét hirdette a bűnök bocsánatára". Isten üzenete az elveszett és szenvedő világ számára a bűn problémájával kezdődik. Jézus azt tanította, hogy amikor a Szentlélek eljön, meggyőzi a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről (János 16:8). Amíg az emberek nem szembesülnek Isten szentségével és haragjával minden bűn ellen, addig nem ismerik fel kétségbeejtő helyzetüket. Azzal igazolják magukat, hogy másokhoz hasonlítják magukat, és azt gondolják, hogy Isten az ítélet napján elnéző lesz. Ezért feltételezik, hogy azon a napon minden rendben lesz.
Kálvin János A keresztény vallás rendszere ([Westminster Press], 3.12.1.) című művének egy nagyszerű szakaszában azt állítja, hogy soha nem lehetünk megigazulva Isten előtt a saját jó cselekedeteink által. Rámutat, hogy mielőtt összehasonlítanánk magunkat egymással, és így felmentenénk magunkat, emlékeznünk kell arra, hogy egy napon nem emberi bíróság, hanem Isten mennyei bírósága előtt fogunk állni. Azt kérdezi:
Hogyan fogunk válaszolni a mennyei bírónak, amikor számon kér minket? Képzeljük magunk elé ezt a Bírót, de nem úgy, ahogyan az elménk természetesen elképzeli, hanem ahogyan a Szentírás ábrázolja számunkra: akinek fényességétől elsötétülnek a csillagok [Jób 3,9]; akinek erejétől megolvadnak a hegyek; akinek haragjától megrendül a föld [vö. Jób 9,5-6]; akinek bölcsessége tetten éri a bölcseket ravaszságukban [Jób megvizsgálja az emberek cselekedeteit: Ki áll meg bizalommal az ő trónja előtt?"
Lukács idézete az Ézsaiás 40:3-5-ből képletes nyelven mutatja be nekünk azt a problémát, amellyel a bűnös emberi szívek szembesülnek a királyok Királyának és az Ő üdvösségének befogadásában. Ézsaiás azt a jelenetet ábrázolja, amikor egy király bejelentette, hogy meglátogat egy távoli falut. A sziklás, kanyargós, fel-le vezető hegyi ösvény elég jó volt a falusiaknak, de a király számára nem volt alkalmas. A falunak ki kellett küldeni egy útépítő brigádot, hogy egyenesítsék ki az utat, töltsék fel a szakadékokat és tegyék egyenessé az útba eső hegyeket, távolítsák el a köveket és tömjék be a kátyúkat, hogy a királynak sima, egyenes út álljon rendelkezésére az érkezéshez.

Ez egy lelki kép. Ha csak egymással kell foglalkoznunk, akkor elviseljük szívünk kanyargós, sziklás, kátyús útjait. De ha a dicsőség királya jön, akkor nagy bajban vagyunk! A szívünk tele van a bűn és a tisztátalanság szakadékával. A büszkeség és az önigazság hegyei tornyosulnak az úton. A csalás és a hamisság görbe ösvényein járunk. Ott vannak a kapzsiság, a féltékenység, az önzés, a vádaskodás és az engedetlenség rögös, sziklás és kátyús útjai. A Király nem jár ilyen utakon!
Ne alkalmazzátok félre a hasonlatot. Nem azt tanítja, hogy a bűn és a romlottság minden nyomát el kell távolítanod, mielőtt befogadhatod a Királyt az életedbe. Ez lehetetlen lenne! De a Szentléleknek meg kell győznie téged szíved szörnyű bűnösségéről, hogy felismerd, hogy kétségbeesetten szükséged van Isten megváltására. Szembe kell nézned a rossz hírrel, hogy bűnös vagy, mielőtt elfogadhatnád Isten kegyelmes megváltását (szabadítását).
C.A MEGVÁLTÁS (SZABADÍTÁS) AZT A JÓ HÍRT ÍGÉRI, HOGY HA MEGTÉRSZ ÉS HISZEL KRISZTUSBAN, ISTEN MEGBOCSÁTJA MINDEN BŰNÖDET.
A bűnbánat és a hit gyakran összekapcsolódik a Szentírásban, és ugyanannak az éremnek a két oldala. A bűnbánat fő gondolata a megtérés (Lukács 1:16, 17), vagyis a gondolkodás és a viselkedés megváltozása. Magában foglalja bűnünk és Istentől való elidegenedésünk felismerését, így ahelyett, hogy az önfejűség és engedetlenség irányába haladnánk tovább, inkább visszafordulunk Istenhez, és az Ő kegyelméhez folyamodunk. A hit az a kéz, amely elfogadja Isten irgalmát vagy kegyelmét. A hit megragadja Jézus Krisztust, mint a tökéletes Helyettest, aki meghalt a bűneinkért. A megbocsátás azt jelenti, hogy Isten felment minket bűneink büntetése alól, mert az Ő Fia, Jézus viselte ezt a büntetést helyettünk, és mi bízunk benne. Így foglalta össze Jézus az evangélium üzenetét a tanítványoknak a feltámadás után: "Így van megírva, és így kellett szenvedni a Krisztusnak, és feltámadni a halálból harmadnapon: És prédikáltatni az ő nevében a megtérésnek és a bűnök bocsánatának minden pogányok között, Jeruzsálemtől elkezdve." (Lukács 24:46, 47).
A bűnbánat és a hit nem olyasmi, amit meg kell tenned, hogy kiérdemeld az üdvösséget. Krisztus kiontott vére érdemelte ki az üdvösséget minden bűnös számára, aki megragadja Őt. A bűnbánat és a hit Isten kegyelmi ajándékai, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy részesüljünk az Ő kegyelmében. J. C. Ryle így magyarázza a bűnbánatot és hitet:
Nincs ebben semmi érdemleges. Semmiféle részét nem képezi a megváltásunk árának. Üdvösségünk teljes egészében kegyelemből van, az elsőtől az utolsóig. De az a nagy tény még mindig megmarad, hogy a megváltott lelkek mindig bűnbánó lelkek, és hogy a Krisztusba vetett üdvözítő hit és az Isten iránti igaz bűnbánat soha nem találhatók egymástól elválasztva (Expository Thoughts on the Gospels [Baker], 2:87).
A megtérés keresztsége: János keresztsége egyedülálló szertartás volt, amely előre mutatott a megígért Messiás felé. A bűnökből való megtisztulást ábrázolta, de nem volt teljes anélkül, amit a Messiás tenni fog azáltal, hogy felajánlja magát Isten Bárányaként, a tökéletes bűnhordozóként. Ezért van az, hogy amikor Pál később Efézusban megtalálta János néhány tanítványát, akik nem tudtak Jézus Krisztusról, amikor hittek, megkeresztelte őket az Úr Jézus nevében (ApCsel 19:1-6).
Következtetés:
A 18. század elején Angliát megfertőzte a materializmus pestise. A gazdagok és szegények közötti szakadék egyre mélyült, miközben a társadalom minden szintjén erkölcsi romlás mutatkozott. A miniszterelnök, Robert Walpole nyíltan erkölcstelen életet élt, és gyakran gúnyt űzött az erényből. Az erkölcsi lazaság áthatotta a nemzetet. A részegség, a szerencsejáték és a kegyetlen szórakozások megszállottságot jelentettek. A bűnözés burjánzott, a büntetőjog pedig igazságtalan és barbár volt, ami a bűnözőket csak még elvetemültebbé tette. Az anglikán egyház többnyire megszűnt jelentős erőnek lenni. Sokan gúnyolták és szidalmazták a keresztény hitet fenntartás nélkül (ezeket az állapotokat A. Skevington Wood, The Inextinguishable Blaze [Eerdmans], 9-16. o.) foglalja össze.
Isten ebbe a lehangoló és reménytelennek tűnő helyzetbe egy fiatalember, George Whitefield megmentésével tört be, aki anyja fogadójában és kocsmájában nevelkedett. Barátai, John és Charles Wesley szintén meg lettek mentve a törvényeskedő vallásosságukból a Megváltóba vetett élő hitre. Ezeken az embereken keresztül Isten üdvösségének jó híre elterjedt abban a romlott társadalomban, és megmentette azt az anarchia és a forradalom szakadékától. Arnold Dallimore Whitefield életrajzában megjegyzi (George Whitefield [Cornerstone Books], 1:25).
Az evangélium felszabadító, erőteljes üzenetére van szükségünk a mi lehangoló, lelkileg sötét időnkben. Higgyük el, éljük meg, hirdessük, és imádkozzunk, hogy Isten törje meg a sötétséget napjainkban az Ő hatalmas szabadító igéjével! Ámen!
Ó ezer nyelven (Charles Wesley)
Ó ezer nyelven énekelni
Nagy Megváltóm dicséretét,
Istenem és Királyom dicsőségét,
Kegyelmének diadalát!
Jézus! a név, mely elbűvöli félelmeinket,
mely bánatunk megszűnésére szól,
,,Zene a bűnös fülében,
élet, egészség és béke.
Megtöri az eltörölt bűn hatalmát,
kiszabadítja a foglyot;
Az ő vére a legszennyezettebbeket is megtisztíthatja;
A vére a hasznomra volt.
Halljátok Őt, ti süketek; Dicséretét, ti némák,
megszabadult nyelvetek használja;
Ti vakok, íme (nézzétek), eljött Megváltótok;
És ugráljatok, ti bénák, az örömtől.
Kegyelmes Mesterem és Istenem,
Segíts, hogy hirdessem,
hogy terjesszem az egész földön
neved tiszteletét.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: kommentátorokkal, vallásosságukból, összekapcsolódik, kétségbeeshettek, lélegzetvételnyi, inextinguishable, megszállottságot, visszafordulunk, istentelenségek, kétségbeesetten, társadalmunkban, elidegenedésünk, megtisztíthatja, előmozdításáért, septuagintából, erőfeszítéssel, megakadályozná, tisztátalanság, törvényhozáson, megkeresztelte, szabadításáról, újszövetségből, bűnhordozóként, megváltoztassa, tanítványoknak, kezdeményezője, miniszterelnök, szabadításának, rendelkezésére, szerencsejáték, ravaszságukban, cselekedeteink, reménytelennek, emberkedvelővé, társdalmunkban, elvetemültebbé, erkölcsi hanyatlás, törvényhozáson keresztül, különféle istentelenségek, politikai folyamatba, társadalmunkban elharapózó, politikán keresztül, hagyományos családi, erkölcsi reformokhoz, disznó természetét, legnagyobb szüksége, evangéliumon keresztül, probléma középpontjába, emberi szívbe, bűnösök megtérnek, evangélium hirdetése, gonosz világ, Jézus Krisztus, Keresztelő János, Poncius Pilátus, Heródes Antipász, Nagy Heródes, Annás Kr, Izrael Róma, Campbell Morgan, Gospel According, Egyetértek Morgannel, Isten Igéjét, Isten Igéje, Irak Kuvaitból, Darrel Bock, Jézus Krisztusban, ISTENTŐL VAN, Jézus Krisztust, Charles Spurgeon, HOGY SZEMBENÉZZ RÓLAD SZÓLÓ ROSSZ HÍRREL, HOGY BŰNÖS VAGY, ELIDEGENEDVE SZENT ISTENTŐL, Kálvin János, Westminster Press, HÍRT ÍGÉRI, HOGY HA MEGTÉRSZ ÉS HISZEL KRISZTUSBAN, ISTEN MEGBOCSÁTJA MINDEN BŰNÖDET, Expository Thoughts, Isten Bárányaként, Jézus Krisztusról, Robert Walpole, Skevington Wood, Inextinguishable Blaze, George Whitefield, Charles Wesley, Arnold Dallimore Whitefield, Cornerstone Books, Nagy Megváltóm, Halljátok Őt, Kegyelmes Mesterem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A Gömb  Föld napja április 22  Zilahy Lajos gondolata  Naplemente  Facebookon kaptam  képre írva  Föld napja április 22  Volt egy...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Ma  Muratáj  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Ébredj  Bella István: Zsoltár  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Amit átélünk,  A fenyő nem szép fa, (...)  A boldogság ült a világvégén  Két ember becsülete  Semmit ne higgy el  Gondolatok az életről és szere...  802 esztendeje, 1222. április ...  Föld napja április 22  Gárdonyi Géza - Április végén  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Ha így haladunk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Esti kép  Amit átélünk,  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Jó éjt  Gárdonyi Géza - Április végén  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Az Európai Unió is foglalkozik...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Föld napja április 22  S a dalok tanulsága  Különös!  Palóc Grand Canyon  A könnyek összegyűjtése  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Környezetvédelem  Muratáj  Két tekintet van  Alvó cica  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A Gömb  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Emberként automatikusan értéke...  Az elfogadásnak...  A fák lelke  Facebookon kaptam Krisztina b...  A fenyő nem szép fa, (...)  A Gömb  Az idő elsodorja létezésünk 
Bejegyzés Címkék
erkölcsi hanyatlás, törvényhozáson keresztül, különféle istentelenségek, politikai folyamatba, társadalmunkban elharapózó, politikán keresztül, hagyományos családi, erkölcsi reformokhoz, disznó természetét, legnagyobb szüksége, evangéliumon keresztül, probléma középpontjába, emberi szívbe, bűnösök megtérnek, evangélium hirdetése, gonosz világ, igazságot szemlélteti, idők rosszak, valós történelemben, adott időben, legelején kezdi, zsidó vezetők, gonosz Nagy, északkeletre fekvő, kiemelkedő lelki, főpapságon osztoztak, római hatóságok, főpapság alatt, lelki hivatal, saját hatalmuk, korrupt politikai, világnak olyan, válaszom egyszerű, maga tökéletes, lélegzetvételnyi friss, csapdába esett, sivár időkben, szegénység csökkentését, zsidók vallásos, világnak rossz, világnak Isten, hatalom központjaiban, pusztában volt, világi csatornákon, tervét arra, prepozíció ereje, felülről jövő, prédikálásra való, embernek különleges, erős belső, csüggedés vagy, ellenállás nehéz, igazságot hirdeti, saját szavát, prédikátor emberkedvelővé, népszerűségi mutatóit, amerikai szenátorának, szenátor irodájából, első levélben, szenátor határozottan, válságra adott, második levél, háborús határozat, szenátor olyan, másik politikus, barátaimmal vagyok, rossz időkre, megtérés keresztségét, bűnök bocsánatára, bűnök bocsánatáról, bűnei bocsánatán, héber szöveget, héber változatból, görög Septuagintából, emberek meglátják, emberek megbékélnek, keresztfán bemutatott, szabadítással kapcsolatban, szabadítás kezdeményezője, bizonyos szót, karjaiba veszi, bűneink miatt, megváltás egyik, bűnök bocsánata, üdvösség teljes, világ megalapítása, híres angol, pillanat alatt, hitem szerzője, egész kegyelmi, régi romlott, ember erőfeszítései, romlott emberi, egyetlen üzenet, ítélet napján, napon minden, keresztény vallás, nagyszerű szakaszában, mennyei bírónak, elménk természetesen, bölcseket ravaszságukban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5510
  • e Hét: 39286
  • e Hónap: 68598
  • e Év: 256400
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.